بسته

وبا

بیماری وبا در طی قرن 19 میلادی، از محل رودخانه گنگ در هندوستان شایع شد. در پی آن شش پندمی از این بیماری اتفاق افتاد که سبب مرگ میلیون ها نفر در سرتاسر جهان شد. وبا همچنان در بسیاری از کشورها اندمیک است. سالانه حدود 3/1 تا 4 میلیون مورد ابتلا و 21 هزار تا 143 هزار مرگ بر اثر ابتلا به وبا در سرتاسر جهان گزارش شده است.

وبا یک بیماری اسهالی حاد است که توسط باکتری ویبریو کلرا (Vibrio cholerae) ایجاد می شود. این باکتری از طریق آب و غذای آلوده منتقل شده و سبب ایجادعفونت در ناحیه روده می شود. این بیماری هم کودکان و هم بزرگسالان را مبتلا می کند و در صورتی که درمان مناسب انجام نشود می تواند در عرض چند ساعت منجر به مرگ شود.                

اکثر افراد مبتلا بدون علائم بوده و یا علائم خفیفی نشان می دهند و در 10 % موارد فرم شدید بیماری بروز می یابد.

بعد از آلوده شدن با باکتری، بین 12 ساعت تا 5 روز طول می کشد تا نشانه های بیماری بروز پیدا کنند. اغلب افراد آلوده شده علائمی نشان نمی دهند اما تا 10 روز بعد از ابتلا به عفونت باکتری در مدفوع آنها دفع شده و به همین دلیل سبب آلوده شدن محیط و ابتلا سایر افراد می شود.

اکثر افرادی هم که علائم بیماری را نشان می دهند فرم متوسط تا خفیف آن را بروز می دهند. از هر 10 نفر مبتلا 1 نفر علائم شدید بیماری شامل اسهال آبکی حاد همراه با دهیدراتاسیون (از دست رفتن آب بدن) شدید را نشان می دهد. دهیدراتاسیون شدید سبب ایجاد علائمی مانند ضربان قلب بالا، از دست رفتن الاستیسیته یا حالت کشسانی پوست،  خشک شدن مخاطات بدن و فشار خون پایین می شود که در صورت عدم درمان به موقع منجر به شوک، کما و مرگ خواهد شد.

 

اسهال آبکی فراوان که به “مدفوع آب-برنج” توصیف می شود

استفراغ

تشنگی شدید

گرفتگی عضلات پا

تحریک پذیری یا بی قراری

جهت پیشگیری از بیماری:

از آب های سالم و مطمئن برای نوشیدن استفاده کنید.

غذا (مخصوصاً غذاهای دریایی) را خوب بپزید، روی آن را بپوشانید و داغ بخورید.

میوه ها و سبزیجات را قبل از خوردن پوست بگیرید.

دست های خود را قبل و بعد از آماده سازی غذا و بعد از استفاده از سرویس بهداشتی با آب تمیز و صابون بشویید.

درمان وبا با استفاده از آنتی بیوتیک ها، درمان های رهیدراتاسیون جهت کمک به جایگزینی آب از دست رفته بدن و استفاده از زینک (بویژه در کودکان) انجام می شود.

منابع:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cholera

https://www.cdc.gov/cholera/treatment/index.html  

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *